MAPPER vandaag
MAPPER Lithography ontwikkelt een baanbrekend maskerloos lithografieproces  voor de microchipindustrie. De MAPPER machines maken gebruik van tienduizenden elektronenbundels die parallel en razendsnel complexe patronen met extreem hoge resolutie kunnen aanbrengen. Dit geeft chipmakers nieuwe mogelijkheden waarmee ze allerlei nieuwe soorten microchips kunnen maken. Ook zullen bestaande soorten microchips goedkoper worden omdat de meest geavanceerde, en daarmee uiterst kostbare, maskers die nu nog nodig zijn in veel gevallen overbodig raken. De nieuwste generatie MAPPER machines is geschikt om in bestaande productieprocessen te worden opgenomen. MAPPER telt op dit moment 250 medewerkers en is werkzaam in drie landen.

MAPPER historie
Het originele MAPPER concept is uitgevonden door professor Pieter Kruit aan de TU Delft in 1997. Dit concept was al gebaseerd op het schrijven met tienduizenden parallelle elektronenbundels. Het basisidee was een bestaande lithografie machine te gebruiken en de snelheid te verbeteren door een matrix van elektronenbronnen toe te passen. Pieter Kruit verkreeg patent op dit idee en vroeg Marco Wieland en Bert Jan Kampherbeek om hun afstudeerscriptie te schrijven over het MAPPER concept.

Om aan te tonen dat het concept zou gaan werken is toen een testopstelling gebouwd. Het essentiële element dat nodig was om dit concept te realiseren, de eerder genoemde matrix, leek niet realiseerbaar. Een maand na het afstuderen werd alsnog een oplossing gevonden. Het bleek dat werk aan dit soort bronnen uitgevoerd was in de late jaren zeventig. Met dit nieuwe gegeven richtten Pieter, Marco en Bert Jan MAPPER Lithography op in mei 2000.

Klik hier voor de website MAPPER Lithography

Bert Jan Kampherbeek - Marco Wieland

Professor Pieter Kruit